Με λουκέτο κινδυνεύει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Β. Αιγαίου 16 χρόνια μετά την ίδρυσή του, αφού οι οφειλές του συνολικά από το 2010 μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 400.000 ευρώ. Και αν στις περιπτώσεις άλλων ΔΗΠΕΘΕ το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από καθυστερήσεις στις καταβολές των χρημάτων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, εν προκειμένω είναι ο δήμος Χίου -όπου και η έδρα του θεάτρου- που φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες από την προγραμματική σύμβαση υποχρεώσεις του.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘ Β. Αιγαίου, Γιάννης Ζαφείρης, μιλώντας στον «Α» εξηγεί: «Σαφώς και η μειωμένη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΤ μάς δυσκολεύει. Ωστόσο, έστω και καθυστερημένα, τα κονδύλια αυτά έρχονται. Ετσι για το 2011 εγκρίθηκε το ποσό των 114.000 ευρώ σε δυο δόσεις και η πρώτη έφτασε αρχές καλοκαιριού, αλλά φτάνουμε στο τέλος του και ακόμη δεν μπορούμε να παραλάβουμε ούτε αυτά. Και αυτό επειδή ο δήμος δε μας δίνει ούτε το απαιτούμενο ποσό των 2.800 ευρώ για τη φορολογική ενημερότητα. Επιπλέον, δε διορίζει νέο πρόεδρο στο δ.σ. του ΔΗΠΕΘΕ, η θέση του οποίου χηρεύει εδώ και τρεις μήνες, και του οποίου η υπογραφή απαιτείται για να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες, οικονομικές και άλλες. Συνολικά, από το 2010 μας οφείλει 150.000 ευρώ και 350.000 για το 2011. Αν σ' αυτά προσθέσουμε και τα 114.000 ευρώ του ΥΠΠΟΤ για φέτος, φτάνουν όχι μόνο για να καλύψουμε τις οφειλές μας, ύψους 400.000 ευρώ, αλλά περισσεύουν σχεδόν 200.000 για έναν αξιοπρεπή προγραμματισμό».
9 μήνες απλήρωτοι
Ο ίδιος συμπληρώνει: «Αν οι δήμοι των άλλων ΔΗΠΕΘΕ αφουγκράζονται τα προβλήματα και προσπαθούν να καλύψουν τις καθυστερήσεις της Πολιτείας, εδώ η αγωνία για τον πολιτισμό μοιάζει να μεταφράζεται στην κατασκευή γηπέδων, που μεταφράζονται σε ψήφους. Η δημοτική αρχή δε δέχεται συναντήσεις και φαίνεται να αποσκοπεί να κλείσει "ανώδυνα" το ΔΗΠΕΘΕ, αφήνοντάς το να μαραζώσει. Ποιο προσωπικό να δουλέψει όντας εννιά μήνες απλήρωτο; Εμείς το παλεύουμε, με κομμένο το ρεύμα, χωρίς τηλέφωνα και χωρίς διαδίκτυο. Ας αναλάβουν την ευθύνη τους και, αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ας μεταφερθεί η έδρα στη Μυτιλήνη για να μη χάσει η περιφέρεια ένα σημαντικό πολιτιστικό φορέα. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ οφείλει βάσει του καταστατικού του να περιοδεύει σε Ψαρά, Οινούσες, Ικαρία, Φούρνους, Σάμο, Μυτιλήνη, Λήμνο και Αϊ-Στράτη».
Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα έχουν δημοσιοποιήσει μια έκκληση αρωγής, την οποία υπογράφουν προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων της χώρας, όπως οι Γιάννης Χουβαρδάς, Διαγόρας Χρονόπουλος, Κώστας Τσιάνος, Γιώργος Κιμούλης, Λουκία Ρικάκη, Νίκος Δήμου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λίζη Καλλιγά. Στο μεταξύ, το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει να «αναπνέει», έστω «τεχνητά», και προτείνει στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού την παράσταση «Συμβολαιογράφος» με την Ηρώ Μανέ -συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ «Αξάνεμος»- σήμερα στην Καλαμωτή και την Κυριακή στη Βολισσό.
ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ