..........................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...........Νίκος Μπελογιάννης

~


................................... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Μετάφραση (Translate)

Powered By Blogger

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Έκθεση για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ναυάγιο των Αντικυθήρων, μηχανισμός, αστρολάβος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πε

Την πρώτη έκθεση που έχει ποτέ γίνει για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα παρουσιάσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκεται και ο διάσημος  «Έφηβος των Αντικυθήρων» το αριστουργηματικό χάλκινο άγαλμα του 340 - 330 π.Χ., που ανελκύστηκε από το ομώνυμο ναυάγιο στις αρχές του περασμένου αιώνα.


Η νέα περιοδική έκθεση προγραμματίζεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γθα τις αρχές Απριλίου 2012 και θα διαρκέσει ένα έτος. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν τα αντικείμενα του Ναυαγίου, κάποια από τα οποία ανήκουν ήδη στην έκθεση του Μουσείου, ενώ όπως είναι αναμενόμενο θα εκτεθεί και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, με όλα τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν μετά την ψηφιακή ακτινογράφησή του το 2005.
Τα αντικείμενα του ναυαγίου δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο σύνολό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην περιοδική έκθεση θα εκτεθούν τα πάντα. Για παράδειγμα, τα φαγωμένα από τη θάλασσα, τεράστια γλυπτά, που βρέθηκαν στα ανοικτά των Αντικυθήρων και σήμερα εκτίθενται στο αίθριο του Μουσείου, δεν θα μετακινηθούν.


Την έκθεση θα πλαισιώνουν επίσης νομίσματα του ναυαγίου που ανήκουν στις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Επιπλέον, η ιστοσελίδα του Μουσείου θα αφιερώσει για όλο το 2012, καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2013, όλα τα αντικείμενα του μήνα στο ναυάγιο.
Ναυάγιο και Μηχανισμός
Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ. και το φορτίο του, κυρίως χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα με προορισμό πιθανότατα τη Ρώμη, από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, τα έτη 1900-1901, καθώς και το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του "Καλυψώ", του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.
Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων, πρωτοστάτησαν οι σπογγαλιείς της Σύμης οι οποίοι, με τη βοήθεια πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, έβγαλαν στην επιφάνεια έναν ανεκτίμητο θησαυρό κυρίως από αγάλματα, χάλκινα και μαρμάρινα, και ένα ακόμη αντικείμενο, που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον αρχαίο κόσμο: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.



Πρόκειται για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας, την παλαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ. Ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες προβληματίζονται ως προς την ακριβή χρήση του. Το βέβαιο είναι πως σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή. Το 2005, πολυμελής ομάδα της εταιρείας X-Tek, η οποία σχεδίασε τον πρωτοπόρο τομογράφο Blade Runner, εξέτασε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όλα τα σωζόμενα θραύσματα του αρχαίου μηχανισμού, με τα μικρότερα να έχουν ανακαλυφθεί μόλις το 2005 στις αποθήκες του Μουσείου.
Οι τρισδιάστατες εικόνες που προέκυψαν αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές του εσωτερικού του, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά επιγραφές, το πάχος των οποίων δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του χιλιοστού, καθώς και σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή με τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου