..........................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...........Νίκος Μπελογιάννης

~


................................... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Μετάφραση (Translate)

Powered By Blogger

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στην Καστάνιτσα Αρκαδίας


Μέσα στο χρυσοκόκκινο χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων του καστανεώνα, την μυρωδιά του καπνού από τις καμινάδες των πετρόκτιστων σπιτιών μας, τις γλυκές γεύσεις απ’ τα ψημένα κάστανα, τα ώριμα καβούκια που τρίζουν σε κάθε περπατησιά, και ας ευχηθούμε και με το γλυκό χάδι μιας Οκτωβριάτικης λιακάδας, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί και φέτος στο χωριό μας - στην Καστάνιτσα Αρκαδίας - την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011. 
Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας. Μετά από 28 χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουμε την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και ταυτόχρονα να την αναδείξουμε ως ένα θεσμό που έδωσε ζωή και ανάπτυξη στην Καστάνιτσα. 

Από το μεσημέρι της Παρασκευής θα σερβίρονται παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστό ενώ το Σάββατο, θα σερβίρονται φαγητά και γλυκά τα οποία θα έχουν ως βασικό υλικό το κάστανο συντροφιά με παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς απο τοπικούς συλλόγους. Φυσικά την τιμητική τους θα έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα με γλυκό κρασάκι. 
Επίσης τη Γιορτή θα πλαισιώνουν παράλληλα εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών. Θα είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και φέτος στην Γιορτή μας.
* * *
Η καστανιά είναι αιωνόβιο δέντρο και μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, έως 25 μ. ύψος και 2 - 3 μ. διάμετρο. Η καρποφορία της ξεκινάει το 5ο έτος και με αυξομειώσεις διατηρείται μέχρι το 60ό, όπου το δέντρο θεωρείται γερασμένο και δεν αποδίδει τόσο.
Επειτα από τη συλλογή και την πώληση του κάστανου, οι περισσότεροι παραγωγοί ολοκληρώνουν την ενασχόλησή τους με τον καρπό σε αυτό το στάδιο και όλο τον υπόλοιπο χρόνο καταπιάνονται με γεωργικές δουλειές. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τόσο μεγάλους καστανιώνες που θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο από αυτό, παρόλο που η εγχώρια ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και η αγορά του εξωτερικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κερδοφόρες εξαγωγές. Στην Ευρώπη, το κάστανο κρατάει βασικό ρόλο στη δημιουργική κουζίνα, με δεκάδες παραγόμενα από αυτό προϊόντα και πολλές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Στην Ελλάδα παρόλο που τα κάστανα τρώγονται μόνο δύο μήνες τον χρόνο, συμπληρώνοντας κυρίως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κάθε χρόνο καταναλώνουμε 17 χιλιάδες τόνους και επειδή παράγουμε μόνο 12, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε το υπόλοιπο. O δασολόγος κ. Στέφανος Διαμαντής, τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Iδρυμα Αγροτικής Eρευνας) και επιστημονικός μας σύμβουλος για τις ανάγκες του αφιερώματος υποστηρίζει πως, «αν είχαμε κάποια πολιτική για το κάστανο, η παραγωγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να διπλασιαστεί και όχι μόνο να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά να μας επιτρέπει να εξάγουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου