ΕΛΛΑΔΑ
Στέργιος Ζιαμπάκας*
Σχετικά με την επένδυση στην Ιο
Προβληματισμός ΣΕΕΝ για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών
Η Δικαιοσύνη παίρνει, επιτέλους, θέση απέναντι σε ένα αμφιλεγόμενο έργο που ξεσήκωσε αντιδράσεις από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών.
Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε προχθές το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστέλλονται οι εργασίες για την ανέγερση πεντάστερου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου -ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου- μέχρι την εκδίκαση της εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης.
Επιτρέπεται μόνο η ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργική σύνδεση της χερσονήσου του Διακοφτού με την ενδοχώρα, «ιδίω κινδύνω της παρεμβαίνουσας εταιρείας ως προς τις οικονομικές συνέπειες», σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου του Ε' τμήματος, Αθ. Ράντου.
Προηγήθηκε η κατάθεση αίτησης για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης του έργου στο ΣτΕ. Ανάμεσα στους αιτούντες, τρία σωματεία με περιβαλλοντικές δράσεις.
Η προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών, όπως σχολιάζουν νομικοί που έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, σημαίνει ότι είναι πιθανό να ευδοκιμήσει η ακύρωση του έργου όταν εκδικαστεί η προσφυγή.
Γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι εάν το ΣτΕ δεν αποφάσιζε την αναστολή των εργασιών, θα επερχόταν ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό τοπίο της περιοχής.
Αλλωστε, στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης του έργου, περιγράφεται σωρεία παραβάσεων, τόσο του Συντάγματος όσο και της διεθνούς σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.
Οι εργασίες για την ανέγερση του τουριστικού χωριού ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη, μόλις τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της κοινής απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Οικονομικών, με την οποία παραχωρούνταν το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου στην εταιρεία «105 ΑΕ», συμφερόντων Αγγ. Μιχαλόπουλου.
Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που τα τελευταία χρόνια προχωρούσε αθόρυβα σε αγορές εκτάσεων στην Ιο. Βρίσκεται δε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για παράνομη διάνοιξη δρόμου σε άλλο σημείο του νησιού.
Η εν λόγω ΚΥΑ αποτέλεσε την πρώτη απόφαση παραχώρησης ακτογραμμής αιγαιοπελαγίτικου νησιού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους σε επιχειρηματικά συμφέροντα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική του μεγέθους των αντιδράσεων που ακολούθησαν ήταν η συγκέντρωση 1.320 υπογραφών (στην ψηφιακή πλατφόρμα avaaz) πολιτών που ζητούσαν την ανάκληση της ΚΥΑ.
Μάλιστα, με δεδομένες τις καταγγελίες για σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις υπουργών της πρώην συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (Γ. Μανιάτης, Ολγα Κεφαλογιάννη) με τις οποίες πριμοδοτούνταν η βίαιη αλλοίωση του τοπίου του νησιού, με βάση τις οποίες ακολούθησε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για «παράνομη αλλαγή χρήσεων γης», δεν ήταν λίγοι όσοι αναρωτήθηκαν εάν η ΚΥΑ της παραχώρησης συνιστούσε κάτι μεμονωμένο ή συνειδητή πολιτική κυβίστηση της παρούσας κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Σχετικά με την επένδυση στην Ιο
Προβληματισμός ΣΕΕΝ για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου