..........................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...........Νίκος Μπελογιάννης

~


................................... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Μετάφραση (Translate)

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η άρση της ταχυδρομικής ατέλειας φιμώνει τον επαρχιακό ΤύποΑπό 1η Αυγούστου όλα τα έντυπα συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων έχουν πάψει να έχουν τη πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους, ταχυδρομική ατέλεια μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα όλοι οι φορείς να αναγκάζονται να πληρώσουν στο ακέραιο όλο το δυσβάσταχτο ποσό των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή των εντύπων τους.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο Λάζαρος Ν. Θεόφιλος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, εκδότης της εφημερίδας «Χωραΐτης» Νάξου τονίζει πως «Η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επιβάλλει το Μνημόνιο στην αποστολή των εφημερίδων μας θα επιβαρύνει στο υπερδιπλάσιο το κόστος τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εκδίδονται. Σημειωτέον ότι η έκδοση των εφημερίδων μας γίνεται καθαρά από αγάπη στον τόπο μας, με εθελοντική εργασία και συνεισφορά των εκδοτών τους. Η πλειονότητα των εφημερίδων των Κυκλάδων είναι εφημερίδες συλλόγων, δηλαδή φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και αποτελούν θησαυροφυλάκιο από το οποίο ο μελετητής θα αποθησαυρίσει τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών μας.
Οι περισσότερες απ' αυτές τις εφημερίδες κυκλοφορούν πολλές δεκαετίες, και μάλιστα αρκετές έχουν συμπληρώσει τον αιώνα. Η κατάργηση του μειωμένου τέλους θέτει πλέον αυστηρούς περιορισμούς στην πηγαία, εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά, για να μην πω ότι τη στραγγαλίζει, με δυσμενείς επιπτώσεις στον πολιτισμό των νησιών μας, οδηγώντας συγχρόνως στην ανεργία σειρά επαγγελμάτων που ασχολούνται με την έκδοση και αποστολή των εφημερίδων μας».
«Ράπισμα της κεντρικής εξουσίας στον επαρχιακό Τύπο, ο οποίος με το όριο διανομής στα 400 φύλλα μέσω των ΕΛΤΑ περιορίζεται στα στενά όρια όχι μόνο του νομού, μα και της ίδιας της επαρχιακής πόλης όπου εκδίδεται», χαρακτηρίζει την κατάργηση της ατέλειας ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Βδέλλα» στην Ηγουμενίτσα. «Στην ουσία, οι επαρχιακές εφημερίδες καθίστανται μη βιώσιμες, και ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία το παραπάνω αποτελεί τη χαριστική βολή, αφού οι περισσότερες εφημερίδες για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με τη σχετική έκπτωση, η οποία κομψά αποκαλείται ατέλεια, αναγκάζονται να ψαλιδίσουν το 50% της αναγνωστικής και συνδρομητικής τους βάσης. Για τις επαρχιακές εφημερίδες, όσα προαναφέραμε σημαίνουν απώλεια των ελάχιστων οικονομικών πόρων και κατ' επέκταση σταδιακό μαρασμό και εξαφάνιση από το γνωστό μοντέλο της έντυπης έκδοσης».
Ο ιδρυτής της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Γιάννης Γαρεδάκης, δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» πως «δημιουργείται θέμα χωρίς να υπάρχει ουσία. Για ποιες ατέλειες συζητούν; Για τον ΟΤΕ; Μα μια σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία εδώ και χρόνια σού δίδει τη δυνατότητα να έχεις καλύτερη και φθηνότερη τηλεφωνική κάλυψη. Για τα Ταχυδρομεία; Πλήρωναν μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη διακίνηση διαφόρων φυλλαδίων (εκκλησιαστικών, παρεκκλησιαστικών κ.λπ.) και τους... μάρανε η διακίνηση κάποιων χιλιάδων, σε πανελλήνια κλίμακα, ημερήσιων εφημερίδων».
Δεκαεννιά χρόνια ζωής συμπληρώνει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η γνώμη της Χίου». «Μετράμε 902 φύλλα, σημειώνει ο εκδότης-διευθυντής Τάκης Δηράκης. «Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφορήσαμε, είπαμε ότι θα είμαστε μια ανεξάρτητη-αδέσμευτη εφημερίδα. Αν ισχύσει η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας, θα έχουμε ένα δεκαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών. Για 50 εφημερίδες το χρόνο θα πρέπει να πληρώνουμε ταχυδρομικά τέλη ύψους 46,5 ευρώ όταν η συνδρομή της εφημερίδας για την Ελλάδα είναι 35 ευρώ», σημειώνει.Πλήγμα και για τον επαρχιακό Τύπο το μεσοπρόθεσμο

Γράφτηκε από  Σύμβουλος Online


Επείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου στη Γ.Γ.Ε για την κατάργηση της ατέλειας του ΟΤΕ και την κατάργηση της ατέλειας των ΕΛ.ΤΑ για τις εφημερίδες που δεν περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που προβλέπει ο Ν.3548/07.
Πλήγμα και για τον επαρχιακό Τύπο το μεσοπρόθεσμο
Στην επιστολή της ΕΙΕΤ αναφέρονται τα εξής:«Με έκπληξη το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ πληροφορήθηκε και αρμοδίως ( έγγραφο της ΓΓΕ αρ. πρωτοκόλλου 12658/04.07.2011) τις διατάξεις του άρθρου 48 – Ειδικές Διατάξεις Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γ.Γ. Ενημέρωσης, περί της κατάργησης σημαντικών ατελειών που ισχύουν ανέκαθεν για τον Επαρχιακό Τύπο. Πρόκειται για δυο αιφνιδιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης, που αφορούν:
-Την κατάργηση της ατέλειας του ΟΤΕ.
- Την απώλεια της ατέλειας των ΕΛΤΑ για τις εφημερίδες που δεν υπάγονται στην εγκύκλιο του Ν. 3548. Στα παραπάνω επισημαίνουμε:
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ: Μεσούσης της χρονιάς, και δίχως καμιά προηγούμενη ενημέρωση οι εφημερίδες μας θα κληθούν να επωμιστούν ένα δυσβάστακτο επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας, το οποίο δεν είχαν προϋπολογίσει. Μάλιστα όσοι εκδότες για λόγους που σαφώς σχετίζονται με την οικονομική δυσπραγία της αγοράς, δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο οικείο Ασφαλιστικό Ταμείο, θα βρεθούν με ένα τεράστιο χρέος έναντι του ΟΤΕ!
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΤΑ: Η επίκληση της λίστας των εφημερίδων που πληρούν τους όρους λειτουργίας του Ν.3548, ως στοιχείο αξιολόγησης των για την διατήρηση της ατέλειας των ΕΛΤΑ, πέρα από αιφνιδιαστική είναι κατάφορα άδικη. Γιατί, οι συνάδελφοι που δεν κατέθεσαν φάκελο, δεν γνώριζαν ότι αυτό θα τους κόστιζε την απώλεια της Ταχυδρομικής Ατέλειας. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει η εφαρμογή του αρθρ. 48 ως έχει. Μπορούμε να συζητήσουμε την εφαρμογή της σχετικής διάταξης με την ψήφιση του νέου νόμου για τον οποίο έχουμε ξεκινήσει τη διαβούλευση. Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να εφαρμοστούν σε έναν κλάδο που ήδη ταλανίζεται από την οικονομική ύφεση. Είναι άδικο, ένας επαγγελματικός κλάδος που υπόκειται όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται, επιπρόσθετα να χάνει στοιχειώδη δικαιώματα για να επωμισθεί ακόμα περισσότερα οικονομικά βάρη. Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται επιβεβλημένη η συνάντηση της Διοίκησης μας με τον Αρμόδιο σε θέματα Τύπου Υπουργό και τον Γ.Γ.Ε.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου